8 czerwca

Wycena wyposażenia lokalu gastronomicznego

Wycena wyposażenia lokalu gastronomicznego to proces złożony. Wyceniający, zanim podejmie działania, musi poznać przebieg produkcji i wykorzystywane do niego narzędzia. Wycena ruchomości stanowiących wyposażenie lokalu to zazwyczaj szacowanie znacznej ilość drobnych przedmiotów oraz kilku urządzeń głównych. Określenie wartości odbywa się metodą porównawczą, która najcelniej wskazuje możliwą do uzyskania cenę rynkową.

Wycena wyposażenia lokalu gastronomicznego
Wycena wyposażenia lokalu gastronomicznego

Najistotniejszy element np. pizzerni to elektryczny lub gazowy piec do wypiekania. Jest to ruchomość o najwyższej wartości, dlatego też należy precyzyjnie go rozpoznać – parametry techniczne, wydajność, czas funkcjonowania, koszt serwisowania i użytkowania, itp. Znaczna część wyposażenia restauracji to przedmioty, na które nie zwracamy uwagi jako klienci. A są one niezbędne do prowadzenia takiego biznesu. Krzesła, stoły, siatki do pizzy czy sztućce, to niskocenne, często pomijane elementy, które łącznie stanowią zauważalną wartość. Ich częste zniszczenie/kradzieże mogą stanowić istotny koszt funkcjonowania restauracji. Zwrócić uwagę należy też na jakość wycenianych przedmiotów. Same meble gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej, rozwinięte o np. w chłodnie, znacząco wpływają na wartość całego majątku. Parametr jakości dotyczy także wystroju lokalu gastronomicznego. Jego zabudowa, elementy dekoracyjne, oświetlenie, mogą stanowić o zwiększeniu finalnej wartości.

Ostatnie miesiące wniosły do składników wyceny kolejny ważny element. W sytuacji zamknięcia lokali z powodu lockdownu restauratorzy przenieśli swoją działalność “na dowóz”, co wymusiło stworzenie floty pojazdów, np. skuterów. Jest to element o istotnym poziomie wartości.

Wyposażenie standardowego lokalu gastronomicznego to ponad dwieście przedmiotów, które wyceniający musi zobaczyć i przeanalizować. Jest to złożony proces, który musi być skrupulatny. Od niego zależy nie tylko prawidłowa wycena, ale także dalsze losy lokalu – szybka lub długotrwała sprzedaż.mówi Tomasz Jagiełło, Manager Działu Ruchomości Lege Advisors.

(Lege Advisors)

Poleć tę stronę w Social Mediach

Pozostałe wpisy na blogu

Masz pytania?

Wypełnij formularz, oddzwonimy.

    Dane osobowe podane w formularzu będą przetwarzane w celu realizacji Twojego zapytania, zgodnie z jego zakresem, według zasad zawartych w dokumencie pod nazwą: Informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych [link do dokumentu]